Υπάρχουν κάποια ωραία παραδοσιακά παιχνίδια που δεν θα πάψουν να συναρπάζουν κάθε παιδί , όσα χρόνια κι αν περάσουν . Τα παιχνίδια αυτά δεν θα τα δούμε στις λαμπερές βιτρίνες των καταστημάτων, κι όμως εξακολουθούν να κάνουν τις γειτονιές κάθε πόλης και την πλατεία κάθε χωριού να βουΐζουν σαν χαρούμενο μελίσσι τα καλοκαιριάτικα βράδια.
Τα παραδοσιακά ελληνικά παιχνίδια που, για τους μεγαλύτερους, θα θυμίζουν για πάντα τις πιό όμορφες στιγμές της παιδικής ηλικίας,ενώ για τα παιδιά θα είναι μια πλούσια πηγή χαράς, απόλαυσης αλλά και αγαπημένων αναμνήσεων για μια ολόκληρη ζωή....
ΚΟΚΑΛΟ - ΞΕΚΟΚΑΛΟ
Παιχνίδι για κάπως μικρότερα παιδιά. Αυτό το παιχνίδι παίζεται πιο καλά με πολλά παιδιά. Κάποιος μετράει από το 1 μέχρι το 10 και αρχίζει να κυνηγάει τα άλλα παιδιά. Αν προσπαθήσει να πιάσει ένα παιδί, το παιδί αυτό πρέπει να πει «κόκαλο» και να μείνει ακίνητο για να μη το πιάσει. Το παιδί αυτό μπορεί να ξανακινηθεί μόνο αν το ακουμπήσει κάποιο από τα άλλα παιδιά, λέγοντας «ξεκόκαλο». Αν μείνει μόνο ένα παιδί που έχει δικαίωμα να τρέχει δεν μπορεί να πει κόκαλο και να ακινητοποιηθεί αν δεν απελευθερώσει κάποιο άλλο παιδί. Το παιδί που θα πιαστεί τελικά είναι και αυτό που θα είναι ο κυνηγός στον επόμενο γύρο.
ΤΟ ΚΟΥΤΣΟ
Χάραζαν στο χώμα ένα παραλληλόγραμμο χωρισμένο σε τετράγωνα. Έπαιρναν ένα μικρό κεραμίδι ή μία πλατιά πέτρα που την έλεγαν αμάδα και την έβαζαν στο πρώτο τετράγωνο. Έπρεπε να σπρώξουν με το ένα πόδι την αμάδα από το ένα τετράγωνο στο άλλο χωρίς να ακουμπήσει στις διαχωριστικές γραμμές του κουτσού, γιατί τότε ο παίκτης έχανε. Αυτό γινόταν με διάφορα γεωμετρικά σχήματα, τρίγωνα, κύκλους και σαλίγκαρο. Το κουτσό ήταν περισσότερο κοριτσίστικο παιχνίδι.
ΤΟ ΚΡΥΦΤΟ
Το πιο απλό παιχνίδι, ένα από τα δημοφιλέστερα. Ο τελευταίος που έμεινε από την «κου-μπα-νιά», φύλαγε, μετρώντας από το 1 μέχρι το 50, ακουμπώντας το κεφάλι του σε έναν τοίχο για να μην βλέπει, μέχρι οι υπόλοιποι να κρυφτούμε. Στη συνέχεια έψαχνε να μας βρει. Για τον καθένα που έβρισκε, έφτυνε στον τοίχο που «φύλαγε», και τον κρατούσε αιχμάλωτο εκεί. Το παιχνίδι τελείωνε όταν έβρισκε όλα τα παιδιά ή όταν κάποιο από τα παιδιά «ελευθέρωνε» τον ή τους «αιχμαλώτους», φτύνοντας εκείνο στον τοίχο, χωρίς να τον αντιληφθεί αυτός που τα φυλάει. Φύλαγε δε, στο επόμενο παιχνίδι, εκείνο το παιδί που θα έβρισκε πρώτο ή αν γινόταν «φτου ξελευτεριά», ο ίδιος.
ΤΟ ΚΥΝΗΓΗΤΟ
Το δημοφιλέστερο παιχνίδι της παιδικής ηλικίας. Το κυνηγητό παιζόταν με πολλά παιδιά, αγόρια και κορίτσια. Πρώτα απ’ όλα επιλέγαμε αυτόν που θα μας κυνηγήσει. Κάναμε όλα τα παιδιά έναν κύκλο και φωνάζαμε «κου-μπα-νιά», ανεβοκατεβάζοντας το δεξί μας χέρι πάνω-κάτω. Στη συνέχεια βάζαμε όλοι τα χέρια μπροστά. Βλέπαμε πώς είναι η παλάμη του καθενός, δηλαδή ποια παλάμη κοιτούσε προς τα πάνω και ποια προς τα κάτω. Η πλειοψηφία που είχε τα χέρια στην ίδια θέση έβγαινε. Επαναλαμβάνονταν το ίδιο με τα υπόλοιπα παιδιά που δεν είχαν την παλάμη τους στην ίδια κατεύθυνση με τους πολλούς, μέχρι να μείνει ένας. Αυτός θα ήταν ο κυνηγός και άρχιζε το κυνήγι. Όποιον έπιανε ο κυνηγός, ή όποιον ακουμπούσε, τον έβαζε αιχμάλωτο σε ένα τοίχο. Οι υπόλοιποι προσπαθούσαμε να τον ελευθερώσουμε. Όσους απ' αυτούς ακουμπούσε ο κυνηγός τους αιχμαλώτιζε. Κέρδιζε όταν τους έπιανε όλους. Εκεί τελείωνε το παιχνίδι και ξανάρχιζε, αλλά αυτή τη φορά κυνηγούσε αυτό το παιδί που θα έπιανε πρώτο.
ΤΟ ΣΧΟΙΝΑΚΙ
Παιζόταν όπως και σήμερα. Το γυρίζουν δύο παιδιά και πηδούν μέσα ένα ή περισσότερα παιδιά. Το μοναχικό σχοινάκι παίζεται από ένα παιδί, το οποίο γυρίζει το σκοινί γύρω από τον εαυτό του πηδώντας.
Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ
Τα παιδιά "τα βγάζουν κι ένας τους γίνεται βασιλιάς. Ο βασιλιάς κάθεται κάπου, ενώ οι άλλοι απομακρύνονται για να διαλέξουν ποιό επάγγελμα θα παραστήσουν και με ποιές κινήσεις. Όταν καταλήξουν , επισκέπτονται το βασιλιά και ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος ανάμεσα στα παιδιά που μιλάνε όλα μαζί και το βασιλιά.
-Βασιλιά ,βασιλιά , με τα δώδεκα σπαθιά , τι δουλειά;
-Τεμπελιά!
-Και τα ρέστα;
-Παγωτά!
-Είπε η γιαγιά να μας κάνεις μια δουλειά.
-Τι δουλειά;
Τότε τα παιδιά, μιμούνται τις κινήσεις του επαγγέλματος που διαλέξανε.
Π.Χ του θεριστή,της μοδίστρας, του μουσικού, κ.λ.π. Αν ο βασιλιάς το καταλάβει , το φωνάζει και κυνηγάει να πιάσει ένα παιδί που γίνεται βασιλιάς. Αν ο βασιλιάς δεν καταλάβει τι δουλειά παριστάνουν, ξανακάθεται και τα παιδιά μιμούνται κάτι άλλο.
ΤΑ ΜΗΛΑ
Δύο παιδιά στέκονται αντικριστά,δεκαπέντε-είκοσι μέτρα μακριά το ένα από το άλλο, ενώ στη μέση αυτής της απόστασης συγκεντρώνονται όλα τα υπόλοιπα. Οι δύο παίχτες που στέκονται αντικριστά προσπαθούν με το τόπι να χτυπήσουν κάποιο απο τα παιδιά που είναι μέσα, οπότε αυτό "καίγεται" και βγαίνει από το παιχνίδι. Αντίθετα , το παιδί που θα τα καταφέρει να πιάσει το τόπι χωρίς να πέσει κάτω κερδίζει ένα "μήλο" που θα του επιτρέψει , αν κάποια στιγμή "καεί", να μη βγεί, αλλά να παραμείνει στο παιχνίδι ή, αν καεί κάποιος φίλος του να του το παραχωρήσει! Όταν απομείνει μόνο ένα παιδί, οι δύο παίχτες με το τόπι μπορούν να κάνουν μονάχα δέκα προσπάθειες να το χτυπήσουν. Αν τους ξεφύγει, τα ξαναφυλάνε και το παιχνίδι αρχίζει από την αρχή.
ΤΟ ΚΡΥΦΤΟΚΟΥΤΙ
ΜΕΛΙΣΣΑ -ΜΕΛΙΣΣΑ
ΤΟ ΡΟΛΟΙ
Η ΜΑΚΡΙΑ ΓΑΪΔΟΥΡΑ