Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δισπιλιού ιδρύθηκε το έτος 1983 από κατοίκους του Δισπηλιού με ευαισθησίες και αγάπη για τον τόπο , που θέλησαν να συνεχίσουν την παράδοση και την πολιτισμική μας κληρονομιά.


Σκοπός του συλλόγου είναι η ενίσχυση και η άνοδος του πολιτιστικού, μορφωτικού, καλλιτεχνικού, κοινωνικού και πνευματικού επιπέδου των κατοίκων του Δισπηλιού, η προαγωγή και η ανάπτυξη του ενδιαφέροντος και της αγάπης των μελών του για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και για την προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής, η μελέτη και αξιοποίηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, η σύσφιξη των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των μελών του συλλόγου και η ανάπτυξη πνεύματος συναδέλφωσης και αλληλεγγύης.


Επίσης, η αξιοποίηση δημόσιων χώρων για την ωφέλεια των κατοίκων του Δισπηλιού, ο ευπρεπισμός και η καθαριότητα, καθώς και η παροχή κάθε βοήθειας σε άλλους φορείς για την επίτευξη κοινωφελών έργων.

Τέλος η ανάδειξη και αξιοποίηση του λαογραφικού πλούτου του τόπου μας στις επόμενες γενιές.
Στο Σύλλογο λειτουργούν έξι τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών (παιδιών, εφήβων , ενηλίκων ) . Η ιδιαιτερότητα των τμημάτων αυτών έγκειται στο γεγονός ότι τα μέλη τους διδάσκονται την παραδοσιακά αυθεντική μορφή των χορών, ενώ παράλληλα απ΄αυτούς μαθαίνουν την ιστορία , ιδιαιτερότητα και λαογραφία κάθε περιοχής.
Διδάσκονται χοροί από την Δυτική Μακεδονία έως τον Έβρο , από την Κρήτη μέχρι την Θεσσαλία, από την Μ. Ασία μέχρι και τα νησιά του Ιονίου κι από την Ήπειρο μέχρι τα νησιά του Αιγαίου.


Τα χορευτικά τμήματα έχουν εκπροσωπήσει το Δισπηλιό σε πολλές διοργανώσεις εντός της Ελλάδας.
Επίσης λειτουργούν δύο τμήματα μουσικής , ένα γυμναστικής , δύο ζωγραφικής κ.λ.π.

Πλήθος από δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στον τόπο μας διοργανώνονται από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Δισπηλιού ο οποίος συνεργάζεται και με άλλους συλλόγους και φορείς καθώς και με τον Δήμο Καστοριάς και πραγματοποιεί επίσης εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα και σε άλλες περιοχές εντός και εκτός του Νομού Καστοριάς.
Με αγάπη και μεράκι τα νέα Διοικητικά Συμβούλια που αναδείχθηκαν το έτος 2011 και το 2012 ξεκίνησαν  με πολλές και ποικίλες δραστηριότητες οι οποίες ενδεικτικά είναι :

 

Η γιορτή της Καθαρής Δευτέρας, η ημέρα περιβάλλοντος , η γιορτή της μητέρας, η συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις του Δισπηλιού για την Ανάληψη του Κυρίου στην περιοχή «Νησί», η εκδήλωση για το αντάμωμα των Δισπηλιωτών , η Δημιουργία Τράπεζας Αίματος - Δωρεάς Οργάνων Σώματος και μυελού των Οστών, η εκδήλωση για την βράβευση των μαθητών –τριών που πέρασαν στα Α.Τ.Ε.Ι &  Α.Ε.Ι, με μεγαλύτερη τις «Λιμναίες Πολιτιστικές Πτυχές Δισπηλιού» που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τον μήνα Ιούνιο .

 

Πρόκειται για μια πολύ-θεματική εκδήλωση με έμφαση στην παράδοση και τον πολιτισμό της χώρας μας.Με την συμμετοχή όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων και ομάδων σε ένα σεργιάνισμα στα στενά σοκάκια του Δισπηλιού κατευθυνόμενοι προς τον Νεολιθικό Λιμναίο Οικισμό (7500 πχ.) ,όπου είναι και η επίσημη έναρξη των διήμερων εκδηλώσεων οι οποίες για το έτος 2012 ήταν ενταγμένες στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

 

Με την παρουσίαση των πολιτιστικών συλλόγων και την συμμετοχή τους με τα χορευτικά τμήματα και με τις χορωδίες προβάλλοντας τον πολιτισμό και την παράδοση μας. Την πρώτη μέρα παρουσιάζονται δρώμενα από διάφορες περιοχές τις χώρας μας και παρουσιάζεται σεμινάριο με θέμα την διατήρηση της παράδοσης και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας . Το έτος 2012 παρουσιάστηκαν παραδοσιακές φορεσιές και αυθεντικά όπλα των Βαλκανίων του 1821.
Παράλληλα γίνεται παρουσίαση των τμημάτων μουσικής και ζωγραφικής του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δισπηλιού . Τέλος η αυλαία των διήμερων εκδηλώσεων κλείνει με ένα ελληνικό κινηματογραφικό μιούζικαλ και με θέατρο σκιών αφιερωμένο σε μικρούς και μεγάλους.

 

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων λειτουργεί έκθεση παραδοσιακών στολών και κοσμημάτων απ΄ όλες τις περιοχές της χώρας μας και έκθεση ζωγραφικής από τα παιδιά του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δισπηλιού.
Πάντα με φιλική και φιλόξενη διάθεση ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δισπηλιού είναι έτοιμος να δεχθεί στην παρέα του άτομα με μεράκι, ιδέες και αγάπη για τον Πολιτισμό που τόσο βάλλεται στις μέρες μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ

 Κεφαλάς  Αλκιβιάδης

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
booked.net