Άγιος Νικόλαος

Ημέρα εορτασμού: 6 Δεκεμβρίου

Τυπικά είναι ο Ενοριακός Ναός του χωριού, αφού το Δισπηλιό Εκκλησιαστικά αναφέρεται ως Ενορία Αγίου Νικολάου Δισπηλιού. Η Εκκλησία βρίσκεται ψηλά στο βουνό ,κάτω απο το "Ντούχλο" και ιδρύθηκε το έτος 1897. Σύμφωνα με μια επιγραφή που υπάρχει εκεί. Πολλοί παππούδες όμως ισχυρίζονται και σήμερα ότι είχε κτιστεί πολύ παλιότερα χωρίς να θυμούνται περίπου και κατά πληροφορίες κατά τους χρόνους πριν την τουρκοκρατία.

Η εισοδος του Ιερου Ναού Αγίου Νικολάου και η σκάλα που ανεβάζει στη σπηλιά στο "ΝΤΟΥΧΛΟ" Το καμπαναριό του Ενοριακού Ναού Αγίου Νικολάου

 

 

Εκκλησία της Αναλήψεως

Η παράδοση αναφέρει ότι η Εκκλησία κτίστηκε από έναν Τούρκο. Αυτός έστελνε το βοσκό του να βόσκει τα πρόβατά του στην περιοχή "νησί". Εκεί φανερώθηκε η στο βουνό η Αγία Ανάληψη και του είπε να πει στο αφεντικό του να χτίσει την εκκλησία της Αναλήψεως. όταν ο βοσκός είπε αυτά που έγιναν στον Τούρκο εκείνος θύμωσε και τον χτύπησε. Έπειτα πήγε ο ίδιος να βοσκήσει τα πρόβατατά του στο "νησί". Φανερώθηκε και σε αυτόν η Αγία Ανάληψη και τον τιμώρησε για την απιστία του. Έμεινε αναίσθητος για τρείς μέρες. 'Οταν συνήλθε έγινε χριστιανός , έχτισε την εκκλησία και την ονόμασε Αγία Ανάληψη. Την ημέρα της Αναλήψεως το χωριό μας γιορτάζει και δέχεται πλήθος επισκεπτών και προσκυνητών. Από τις αρχές του αιώνα μάλιστα έχει καθιερωθεί να τελείται και εμποροπανήγυρις.

Η εκκλησία της Θείας Αναλήψεως του Κυρίου στο "ΝΗΣΙ" Η εκκλησία της Θείας Αναλήψεως του Κυρίου στο "ΝΗΣΙ"

 

Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.

Ημέρα εορτασμού : 18 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με μαρτυρίες πριν χτιστεί η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου υπήρχε στη θέση της ένα μικρό εκκλησάκι.Από το εκκλησάκι αυτό έβγαινε νερό και πίστευαν ότι γιάτρευε τις αρρώστιες. Το 1953 χτίστηκε η εκκλησία του Α. Αθανασίου απο τον ΔΙΣΠΙΛΙΩΤΗ μακαριστό Μητροπολίτη Νικηφόρο και με δαπάνες της Ζωής Τράντου. Το 1991 γκρεμίστηκε (ο πέτρινος) για να ανεγερθεί νέος Ιερός Ναός που θα κάλυπτε τις αυξανόμενες πληθυσμιακές ανάγκες του Δισπηλιού. Πράγματι ανεγέρθηκε τώρα ευμεγέθης, τρισυπόστατος ναός , σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο και υπερυψωμένο καμπαναριό.

 

 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
booked.net